maanantai 10. kesäkuuta 2013

Tulevaisuustupa ensikertaa pystyssä

Aistien-menetelmän kehittäminen osaksi kyläsuunnittelua teki viime viikolla harppauksen eteenpäin, kun tulevaisuustupa rakennettiin ensimmäistä kertaa Hauholle. Tuvalla haluttiin houkutella asukkaita mukaan yhteisen tulevaisuuden suunnitteluun. Tupa oli tunnelmallinen ja rento ympäristö, jossa päästiin helposti keskustelemaan, vaikka keskenään vieraita oltiinkin.

Tulevaisuustuvassa osana oli iso kartta koko Hauhosta sekä pienempi kartta kirkonkylästä. Tuvassa vierailijat saivat merkitä karttaan sen, mikä heidän mielestä oli parasta Hauholla. Oma koti tuntui olevan ykkönen, mutta kartan kautta saatiin esille erilaisia puolia ja asioita, jotka olivat asukkaiden mielestä tärkeitä. Etukäteen ennen tilan kokoamista Hauhon Yhteinäiskoulun mediakurssilaiset olivat kuvanneet omasta mielestä parhaita paikkoja Hauhosta. Kuvat olivat esillä teltan seinällä.

Keskustelun virittäjän toimivat myös kuvasarjat, jotka heijastettiin kahdelle seinälle. Toisella esiteltiin nykyistä Hauhoa ja toisella erilaisia kylien kehittämissuuntia sekä suomalaisia että kansainvälisiä esimerkkejä.

Tilassa tarjoiltiin mm. paikallista lähiruokaa, mutta hivenen uudenlaisella tavalla. Ruisleipä ja piimälimppu saivat kaveriksi hunajaa tai maitohorsmahyytelöä.

Taustalla soi aivan vartavasten tupaan tehty taustamusiikki sekä tuoksui terva, koska Hauhon kirkon kattopaanut olivat tervattu ja sitä pidettiin paikkalisesti Hauhon tuoksuna. Kehitettävää tulevaisuustupaan vielä jäi, mutta tämä oli hyvä kokemus siitä mikä osuus Aistien-menetelmässä toimi. Seuraavan kerran sitten syksyllä tehdään tulevaisuustupa Janakkalaan samalla periaatteella.

Heli /Hämeen Kylät ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti