maanantai 17. kesäkuuta 2013

Runoutta ja historiaa moniaistisessa tilassa

Kesän korvalla Heinolassa toteutettiin kaksi moniaistista tilaa: Runotila ja Minun kirjastoni 150-v. Runotila toteutettiin Heinolan kansalaisopiston tiloihin ja toteuttajina olivat hankkeen lisäksi kansalaisopiston kirjoittajaryhmä ja Mediapaja. Minn kirjastoni -tila puolestaan toteutettiin Heinolan kaupunginkirjaston kotiseututilaan.


Runotila oli rakennettu hieman eri tavalla kuin aikaisemmat moniaistiset tilat. Tilaan haluttiin rauhallisia pisteitä eri runokokonaisuuksille, siten että tekniset laitteet ovat mahdollisimman näkymättömissä.  Ratkaisuksi tuli luokkatilan keskelle koottu teltta, jonka sisälle laitteet asennettiin. Teltan seiniin heijastettiin sisältäpäin kuvia ja tietokoneelta ohjattiin kuulokkeiden kautta runoja. Tilassa vierailija siirtyi teltan ulkopuolella teltan eri puolilta toiselle rauhoittuen ja kuunnellen runoja. Tilasta löytyi myös tuoksuja ja makuja.


Heinolan kirjasto täytti 5.6.2013 150 vuotta ja juhlapäivän kunniaksi toteutettiin Heinolan kirjaston ja museon kanssa yhteistyönä Minun kirjastoni 150 -v. tila Tilassa oli mahdollisuus nähdä ja kuulla Heinolan kirjastoon liittyvää videota, tutustua valokuviin, kirjallisuuteen ja kirjastoon liittyvään materiaaliin. Lisäksi tilaan oli mahdollisuus jättää kirjoitettuna oma muisto tai ajatus liittyen kirjastoon. Tila herätti vierailijoita muistelemaan mm. omia lapsuuden ajan kirjastomuistoja. Muistelulle järjestettiin myös varsinainen keskustelutilaisuus kirjaston merkkipäivänä.

Näiden pilottitilojen kautta Heinolan kansalaisopiston osahankkeen pilottitoteutus hiljenee kesän ajaksi, mutta suinkaan unholaan se ei painu. Luontotilan jatkokehittely on kovassa vauhdissa ja sen toteutus ajankohta on alustavasti elo-syyskuun vaihteessa. Syksylle on suunnitelmissa myös mm. työhyvinvoinnin tilaa.

Aurinkoa –aistien
Jenny/Heinolan kansalaisopisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti