maanantai 18. kesäkuuta 2012

Loppukevään vilskettä Laureassa!

Loppukevät oli Laureassa vilkasta aikaa. Moniaistisuuden juurruttaminen osaksi Laurean opetusta eteni, kun toukokuussa peräti kahden opintojakson opiskelijat tekivät moniaistisia tiloja osana opintojaan.

Viisi opiskelijaryhmää Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja sosiaalietiikka -opintojaksolla toteuttivat aistitiloja liittyen kiinalaisiin maahanmuuttajiin, näkövammaisuuteen, maalaisuuden näkymiseen kaupungissa, romanikulttuuriin sekä asunnottomuuteen. Tiloja toteutettiin osittain Laurean tiloissa sekä viemällä liikuteltava aistitila yhteistyökumppaneiden tapahtumiin.


Lisäksi myös Moninainen ja monikulttuurinen asiakkuus -opintojakson ykkösvuoden opiskelijat rakensivat monikulttuurisia tiloja Laurean Moniaistiseen tilaan. Opiskelijat ideoivat ja rakensivat pienryhmissä yhteensä seitsemän erilaista aistitilaa yhteistyössä maahanmuuttajien kanssa.  


Moniaistisen tilan rakentaminen on prosessi, jossa ensin tutustuttiin kohdemaan kulttuuriin, haastateltiin kyseisen kulttuurin Suomessa asuvaa edustajaa ja sen jälkeen rakennettiin hänen kertomuksiinsa viitteellisesti pohjaava tila, johon lopuksi kokoonnuttiin yhdessä keskustelemaan ja kohtaamaan.
Sri Lanka -tilaa rakennetaan. Vasemmalla yläkulmassa opiskelijat suunnittelevat asunnottomuustilaa. Alhallaa vasemmalla Iran-tilassa kokoonnutaan ennen varsinaisen toiminnan käynnistymist

Hankkeen parissa on myös testattu uudenlaista ratkaisua liikuteltavan moniaistisen tilan runkorakenteeksi vanhan telttaratkaisun tilalle. Kesän aikana aiotaan Laureassa ja Metropoliassa yhteisvoimin työstää uuden liikuteltavan tilan tekniikkaa ja toimivuutta pidemmälle.

Toukokuun lopulla 29.5. - 30.5. järjestettiin ensimmäinen hankkeen alueellinen ja julkinen seminaari Heinolassa Heinolan kansalaisopiston ja erityisesti hankekoordinaattori Jennyn toimesta. Laureasta seminaariin vietiin myös  Somalia-aistiteltan tarvikkeet. Somalia-tila pystytettiin seminaarivieraille näytteille Heinolan omien aistitilojen lisäksi. Toisena Heinola-päivänä hankkeen projektiryhmä ja verkosto kokoontuivat Heinolaan. Kuulumisia ehdittiin vaihdella ja mukavissa tunnelmissa siirryttiin kohti kesää.                                                             
 

Laureassa lähes koko talo onkin vetäytynyt kesälaitumille ja toiminta hiljenee kesän ajaksi. Syksyllä alkaa jälleen opiskelijoiden pilottitoiminta, sitä odotellessa:

Hyvää kesää kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti