perjantai 12. joulukuuta 2014

Sykähdyttäviä hetkiä

Aistien-hankkeen viimeiset kuukaudet ovat menossa: arki täynnä raportointia, artikkelin kirjoittamista - ja myös uusia suunnitelmia. Toivottavasti Aistien-menetelmän parissa siis jatketaan.. Erityisen kiva olisi jatkaa, kun hanke loppumetreilläänkin antaa uusia elämyksiä.

Viime viikolla esittelin Aistien-menetelmää uudelle sosionomiopiskelijaryhmälle. Aikaa oli kaksi tuntia ja päätin tehdä tilaan tutustumisen toiminnan kautta.   Opiskelijoita oli marraskuisena aamupäivänä paikalla noin kaksikymmentä. Aloitimme pajan jakamalla pienryhmissä mukavia ja voimaannuttavia muistoja. Niistä sitten arvoimme yhden - ja puolessa tunnissa loimme pienryhmätyöskentelyllä muistojen Italian. Oli aitoa italialaista puheensorinaa, vuorimaisemaa, tuoksuteltavaa ja maisteltavaa. Ihana pieni pistäytyminen italialaisiin tunnelmiin siis.

Iltapäivän ryhmän kanssa arvan suosima aihe oli minulle hiukan yllätyksellinen: "muutto".  Pikkuisen huolissani mietin, että mitähän tästäkin tulee... Mutta opiskelijat loihtivat taas puolessa tunnissa tilan, jossa pahvilaatikot pursusivat, rakkaat esineet oli pakattu, romut lojuivat vielä, uuden kodin avaimet symboloivat uuden kodin onnea. Ja mitä huomasinkaan itsessäni: uppoduin täysin sydämin muistelemaan viimeistä muuttoani. Pala kurkussa pohdin, miltä tuntui jättää lasten lapsuuden koti, meidän oma rakas talo...

Tämän viikon kohokohta oli tavata SPR:n aktivistit, jotka pitivät palautekeskustelua Aistien-menetelmää hyödyntävästä vaikuttamiskampanjastaan.  Kolme "pakolaistelttaa" ovat kiertäneet pitkin Suomea.  Pakolaisteltassa voi siis kokea tunnelmaa pakolaisleiriltä, seinällä pyörii UNHCR:n kuvaama filmi. Sisustuksena on pakolaisten saama aito varustepakkaus ruoka-aineineen sekä patja ja joitain vaatteita. Vuonna 2014 SPR;n vapaaehtoiset olivat järjestäneet yhteensä 74 tilaisuutta ja tapahtumissa oli ollut 7600 kävijää. Vaikuttavaa.  Lisää kampanjasta voi lukea mm. artikkelista, jonka Johanna Matikainen ja Federico Ferrara ovat kirjoittaneet Aistien-hankkeen tammikuussa julkaistavaan artikkelikokoelmaan.

- Minttu Laurea -


SPR:n teltta  oli selkeästi reissannut ahkerasti
- kiitos ahkeran kampanjaväen!
SPR:n "telttapäälliköt" ja kampanjahenkilökunta olivat -syystä -
 tyytyväisiä Pakolaisteltta-kampanjaan vuonna 2014


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti