perjantai 28. marraskuuta 2014

Viimeistä viedään

Alkaa olla viimeiset Aistien-hetket käsillä. Vähän tässä jo haikeutta ilmenee, kun viimeistä Aistien-tilaa ollaan maanantaiksi rakentamassa. Tämä hankkeen jatkovuosi on kyllä osoittautunut todella hyödylliseksi meille kylätoimijoille. Olemme keksineet monta uudenlaista tapaa käyttää menetelmää ja viedä sitä joka kerta uusille urille, uudenlaiseen käyttötarkoitukseen.

Nyt viimeisessä tilassa, MINNE MENET MAASEUTU, otettiin käyttöön ns. rumat kuvat. Koko hankkeen ajan on varottu tuomasta asioita negatiivisuuden kautta esille. Nyt halusimme kuitenkin nostaa uhkakuvat esille valokuvien kautta.

Kun saimme tänään valokuvat tulostettu tilaan kiinnittämistä varten olin tosi yllättynyt, miten hyvin ne toimivat. Jälleen kerran lennokas ideointi tuotti hyvän tuloksen. No ainakin omaan silmääni.

Pelkistetty ja selkeä mustavalkoinen kuva toimii hyvin. Talven ensilumi taustalla tekee kuvasta sopivamman käyttötarkoitukseen. Se korostaa viestiä. Silti kuvat eivät ole leimaavia tai liian ahdistavia. Ne kertovat omalla tavallaan mitä valinnat, muutos ja aika tekevät.

Maanataina 1.12. klo 11-15 siis Hämeenlinnan kyläaktivaattoriryhmä tekee Aistien-tilan Palvelupiste Kastelliin. Tilaan on kutsuttu Hämeenlinnan kaupungin päättäjiä ja työntekijöitä keskustelmaan, miten aktivaattorit voisivat olla kehittämässä kotikaupunkiaan. Samalla kerrotaan tietysti mitä kyläaktivaattorit tekevät. Digitarinaan on työstetty kyläkipinätapaamisten anti: toiminta, opit ja oivallukset. Lopuksi tarjoillaan sisuja, jotta jaksetaan kukin talven pimeydessä.

Vaikka Aistien-hanke päättyy, en kuitenkaan usko, että Aistien-menetelmän käyttö osaltani tai kylien toimesta päättyy tyysti. Idea ja ajatus moniaistisuudesta ja sen mahdollisuuksista on oivallettu niin vapaaehtoisten kuin kylätoiminnan parissa työskentelevienkin osalta. Minne ikinä oma työpolkuni viekin niin varmasti menetelmän kaivan omasta työkalupakista käyttöön ja hyödynnän hankkeen aikana oppimiani asioita jatkossa.

Heli / Hämeen Kylät ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti