perjantai 6. kesäkuuta 2014

Miltä tuntuu vapaaehtoistyön moniaistinen tila?


”Viime perjantaina se käynnistyi. Vapaaehtoistyön moniaistisen tilan kokoaminen. Tilaa on suunniteltu helmikuulta lähtien yhdessä Jyränkölän vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa ja suunnittelutyö on ollut idearikasta, keskustelevaa ja ainakin minulle antoisaa. Yhdessä on mietitty ensin tilan rakennetta, sisältöä ja millä tavoin eri aistit liittyvät vapaaehtoistyöhön. Suunnittelussa nousi heti esille, että tuoksuina ja makuina toimivat niin kahvi, pulla kuin Marianne ja Pihlaja –karkit. Ne liittyivät eri tavoin esimerkiksi vapaaehtoistyön vierailuihin.
 
 Perjantai aamulla kannoimme kaikki tilaan liittyvät materiaalit autoon. Kirjastolla siirsimme tavarat kirjaston aulaan ja käynnistimme kokoamisen telttarakenteesta. Saimme lainaan hienon esittelytelttarakenteen. Sen kokoaminen ensikertalaisille vaati hieman pohdintaa, mutta hienosti se saatiin kokoon. Rakennusjoukossa oli kolme henkilöä. Tämä oli mukavan kokoinen ryhmä ja sen voimin telttanurkkaus saatiin kokoon.

Seuraavaksi laitettiin esille vapaaehtoistyöhön liittyvät julisteet, tarvikkeet, materiaalit ja viritettiin tietokone ja dataprojektori toimintaan. Tietokoneelta laitettiin kuulokkeiden kautta pyörimään vapaaehtoisten kertomia tarinoita omasta vapaaehtoistyöstään. Tarinat tulivat esille myös kirjallisina versioina omassa kansiossaan. Tietokoneen ja dataprojektorin kautta heijastettiin yhdelle teltan seinälle kuvia vapaaehtoistyöstä. Tila koottiin muutamassa tunnissa ja siitä tuli aika toimiva.

Tila avattiin  tämän viikon maanantaina klo: 11. Tilaan tuli ensimmäisten päivien aikana mukavasti vierailijoita ja myös vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita saatiin mukaan.
 
 
 
 
Itse istahdin tänään aistimaan tuon tilan tunnelmaa. Istuin tilassa kuulokkeet korvilla kuunnellen tarinoita vapaaehtoistyöstä, katselin iloisia ja herkkiäkin kuvia toiminnasta, tutustuin erilaisiin tarvikkeisiin kuten shakkiin ja peleihin, haistelin kahvin tuoksua ja maistelin ”kettu” –karkkeja. Minulle tuli erittäin hyvä tunne. Ymmärsin, miten tärkeää ja monipuolista työtä vapaaehtoistyö onkaan. Se antaa paljon niin vapaaehtoistyön tekijälle, että autettavalle.  Ja mitä kaikkea siihen voi liittyäkään. Pienet asiat kuten karamellit voivat olla hyvinkin tärkeitä arjen toiminnassa. Itse koin, että myös eri aisteille suunnatut elementit toimiviksi. Pääsin hetkeksi syventymään aiheeseen ja minulle tuli tunne, että muu ympäristö katosi kuunnellessani tarinoita ja tutustuessani esillä oleviin materiaaleihin. Ympärillä oli kuitenkin kirjaston normaalin päivän toimintaa.

Nyt vielä hetki nautitaan tilasta ja toivotaan, että siellä käy paljon vierailijoita. Purkuhommiin alamme ensi maanantaina. Tilaa oli mukava suunnitella ja toteuttaa. Minusta on ollut tosi mukavaa että vapaaehtoiset ovat olleet kertomassa vierailijoille siitä, mitä he itse ovat tehneet ja miltä se on heistä tuntunut. Tilassa on tapahtunut aitoja kohtaamisia.  

Jenny, Heinolan kansalaisopistosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti