perjantai 21. syyskuuta 2012

Moniaistisuutta liikunnassa ja rentoutumisessa


Heinolan kansalaisopistossa testattiin moniaistisuutta osana liikunnan opetusta elokuussa järjestetyn alkeis-pilates ryhmän yhteydessä. Ryhmän käytössä oli Jyränkölän juhlasali, jossa oman haasteensa moniaistisen tilan suunnitteluun toi tilan koko ja rakenne. Itse liikunta tuo mukanaan oman moniaistisuutensa tunto-, näkö- ja kuuloaistin tiimoilta. Tilassa soi rauhallinen, pilatekseen soveltuva musiikki.

Tilaan tuotiin muutamia elementtejä lisäämään moniaistisuutta. Salin kattoon heijastettiin toisena opintopäivänä tähtitaivas (heijastettiin dataprojektorilla liikkuvia tähtiä) ja toisena päivänä vaihtuvien värien ja muotojen yhdistelmää. Tilasta oli sammutettu muu valaistus, ainoastaan opettajan alue oli valaistuna. Tilan reunoille asetettiin tuikkukynttilöitä (paristokäyttöisiä) ja maku- sekä hajuaistia heräteltiin sitrushedelmillä ja marjoilla maustetuilla vesillä. Opiskelijoilla oli mahdollisuus nauttia maustettuja vesiä opetuksen yhteydessä ja opetuksen jälkeen.

Moniaistisuuden lisäämisestä liikunnan opetukseen saatiin erittäin hyvää palautetta. Opettaja ja opiskelijat kuvasivat tilaa rauhallisen tunnelmalliseksi. Tilassa oli mahdollisuus keskittyä rauhassa ja vaihtuva taide toi lisää mielenkiintoa niin opiskeluun kuin tilaankin.

Pienillä moniaistisilla lisäyksillä opetustilaan saa lisää tunnelmaa. Mitä ajatuksia sinulle tästä herää?
 
  
 
Seuraavana proggiksena Heinolassa toteutetaan moniaistinen rentoutustila. Tilaa on suunniteltu syksyn aikana ja rentoutustila on lähdössä liikkeelle eri kohteisiin lokakuun aikana. Kierros alkaa Jyränkölän Mustikkatuvalta (asukastupa) viikolla 40.


Ideointi ja toteutus on vielä himpun verran vaiheessa, mutta piakkoin rentoutustilaa pääsee testaamaan.

Minkälaisia ajatuksia sinulle tulee rentoutustilasta? Mitä sen pitäisi sisältää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti