maanantai 13. elokuuta 2012

Rovaniemen kuulumisia

Kesäloman jälkeen on mukava huomata, että Lapin maakuntamuseon osapilottina tekemä siirrettävä telttamallinen aistitila alkaa valmistua. Tilaa on kehitetty viime talvesta saakka. Ensin mietittiin aihetta ja päätettiin yhdessä Laurean kanssa hankkia samanlaiset telttarungot. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta tuli mukaan yhteistyöhön opiskelija Noora Hattunen, joka on tehnyt opiskelutyönään tilasuunnittelua ja sitten myös rakentanut fyysistä telttatilaa. Tällä hetkellä teltta on pystyssä yliopiston tiloissa ja alkaa joitakin teknisiä ratkaisuja vaille olla valmis.

Aiheeksi ensimmäiseen moniaistiseen tilaan valittiin sauna ja saunominen. Ajatus lähti siitä huomiosta, että Lapin maakuntamuseon vetämässä Helmikammarin kohtaamispaikan muistelukerhossa oli aiheena sauna, joka herätti paljon monipuolista ja innostunutta keskustelua. Hankkeen saunatilasta tehdään moniaistinen kohtaamispaikka; tila jossa voi jakaa ajatuksiaan ja muistojaan muiden ihmisten kanssa ja yhdessä oppia lisää aiheesta. Tila ei ole näyttely, vaan se on eri aistien kautta hahmotettu aihe, josta jokaisella on omat tunteensa ja ajatuksensa. Tärkeintä ei silti ole vain tuon aistimuksen herättäminen, vaan sen jakaminen muiden kanssa. Tämän vuoksi tilassa on aina läsnä vetäjä; tässä tapauksessa keskustelija ja kuuntelija. Museon työntekijä ei ole läsnä asiantuntijan vaan muistelukumppanin roolissa. Aistitilassa käytetään materiaaleja, ääniä ja tuoksuja, jotka virittävät saunomisen tunnelmaan. Tilassa käyneiden ihmisten ajatukset ja muistot tallennetaan kahdella lailla; ne kirjoitetaan päreenpalasille sanoina, joista osa äänitetään "kuiskauksiksi" kuultavaksi saunatilaan. Muistoista tulee näin osa tilan äänimaailmaa.

Aistitilan kanssa on tarkoitus kiertää Rovaniemen laajan kaupungin kyliä. Rovaniemi on pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki, ja sen keskustaajaman ulkopuolella on monta kylää, joissa ei ole varsinaisia museopalveluja. Telttatila pystytetään pariksi päiväksi saavutettaviin julkisiin tiloihin (esim. kylätalot, kyläkirjastot, koulut, vanhainkodit). Tarkoitus ei ole saavuttaa suuria massoja, vaan tarjota laadukasta, ihmisiä kuuntelevaa ja keskittyneesti kohtaavaa laaja-alaista oppimista. Vierailupaikkojen sopiminen on seuraava työvaihe. Ratkaisematta on vielä pulma siitä, kutsutaanko tilaan vierailulle tietyt ryhmät etukäteen sovitun aikataulunmukaisesti. Lisäkis edessä on vaihe, jossa opetellaan pystyttämään ja purkamaan teltta ripeästi - ja löydetään sopivankokoinen auto. Mutta nämä ovat pieniä haasteita, ja sitten päästään testaamaan ja käyttämään tilaa asiakkaiden parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti